Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Süt ve Ürünleri Alanında İş Gücü Niteliğinin Arttırılmasına Yönelik Yenilikçi Mesleki Eğitimlerin Verilmesi

Proje Tanıtım Toplantısı Ezine MYO’da Yapıldı

Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müdürlüğü yürütücülüğünde, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ezine Meslek Yüksekokulu ortaklığında,İŞKUR İl Müdürlüğü iştirakçiliği ile Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından desteklenen Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Destek Programı, Yahya Çavuş Yerleşkesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıyla tanıtıldı.

Toplantıya, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erdem, Ezine Kaymakamı Ali İkram Tuna, Ezine Belediye Başkanı Haluk Babaoğlu, İŞKUR İl Müdürü Ali Çalışkan, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, Ezine Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç.Dr. R.Cüneyt Erenoğlu ile okulun idari ve akademik personeli, çok sayıda sektör temsilcisi ve davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program protokol konuşmalarıyla devam etti.  

Ezine Kaymakamı Ali İkram Tuna, proje tanıtımı öncesinde Ezine Gıda İhtisas OSB'de gelinen son nokta ve yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması bir heyecan oluşturdu diyen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erdem ise sözlerine şöyle devam etti: “Valimiz Orhan Tavlı ve Rektörümüz Prof. Dr. Yücel Acer’in talimatlarıyla, Ezine MYO Gıda Bölümü’nün çalışanlarıyla toplantı yaptık.  Kurulacak olan OSB’ye verilecek olan en faydalı katkının hangi alanda olacağına dair çalışma başlattık. Yapılan toplantıyla bölgede en çok üretimi olan süt ve süt ürünleri ortaya çıktı. Arkadaşlarımız, bölgeye katkı sağlayan 20’den fazla üreticiyi gezerek birebir görüşmeler yaptılar. Yapılan çalışmanın neticesinde, iki konu belirledik. İlki günlük çiğ süt analizi, ikincisi ise mesleki alandaki inovasyon ve yenilikçi çalışmalar konusunda eğitim ihtiyacının yapılmasıydı. Bu iki konu üzerinde, arkadaşlarımız detaylı çalışma yaparak projeyi ortaya çıkardılar. Projenin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyor, bölgemize ve ilimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

Vali Orhan Tavlı konuşmasında projenin Ezine'ye, Ezine Gıda İhtisas OSB'ye, süt üreticilerine ne gibi faydaları olacağını hep birlikte değerlendirmenin kendileri için anlamlı olduğunu söyledi.

Ezine denilince akla Ezine peynirinin geldiğini ifade eden Tavlı, şöyle konuştu:

“Biz Ankara'dayken Ezine peynirinin zaten müşterisiydik. AVM'lere gittiğimizde Ezine peynirini arardık. Ezine, Bayramiç, Ayvacık, Lapseki, Biga, Yenice, Çan, Eceabat, Gökçeada ve Bozcaada'sı ile Çanakkale'yi kapsayan bu havza zengin bir tarım şehri. Buralar Troya'nın, Çanakkale'nin bereketli toprakları. Milattan önce, bizden beş bin yıl önce insanlar buraya boşuna yerleşmemiş. Hem boğaz, deniz bir tarafta, verimlilik bir tarafta, çok kıymetli, bereketli topraklar. Tabii bu bereketli topraklar insanı ile anlam kazanıyor. O nedenle kıymetli Ezineliler, tüm saygıdeğer Çanakkaleliler burada hem bu bereketli toprakları işlediler, hem tarımda, hem hayvancılıkta, hem süt ürünleri içerisinde kaliteli ürünler ürettiler. İşte insanın değeri burada ortaya çıkıyor. Toprak olabilir, su olabilir, hayvansal değerler olabilir ama nitelikli insan gücü çok önemli. Burada kaliteli insan gücü var. Bu nedenle Ezine kalite ve marka bir ilçemiz oldu. Burada Türkiye çapında, hatta dünya çapında bilinen peynir markamız var."

Yapılan konuşmaların ardından, Ezine MYO Müdürü Doç. Dr. Cüneyt Erenoğlu tarafından hazırlanan “Ezine Yöresinde Süt ve Ürünleri Alanında İş Gücü Niteliğinin Arttırılmasına Yönelik Yenilikçi Mesleki Eğitimlerin Verilmesi “ konulu projenin tanıtımı yapıldı.